1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...Loading...

Varggropen vid Norketorp.

Vägbeskrivning:
Från Värmlands-Rasta norrut väg 240. Skylt höger mot Berg.
Skylt direkt höger mot södra Mon.
Väg mot Lövåsen 0,7 km.
Parkering bortom bondgård. Följ Väseräven 300 m.

 

Varggropen vid Norketorp

Fångstgrop för Varg
I Magnus Erikssons landslag från 1300-talet föreskrevs, att varje gård skulle hålla vargnät, varggård och varggrop. Denna skyldighet upphörde först år 1864, varefter också fångst i grop förbjöds.

En varggrop är vanligen rund ungefär 5 – 10 meter i diameter. Den kan också vara kvadratisk och även något mindre. Typiskt för en fångstgrop är vallen runt gropen, som bildas av det uppgrävda materialet och ökar gropens djup. Väggarna i gropen kan vara stensatta “kallmurning” som i den här gropen. De kan också vara fodrade med stående trä, kanske med en inbyggnad upptill, för att försvåra för vargen att ta sig upp. Varggropen var försedd med en påle i mitten, där man fäste en åtel, kanske en katt eller en höna. Den täcktes med lätt material, kvistar, gräs och mossa, som vargen föll igenom då den skulle ta bytet.

Varggropen ligger, som här vid Norketorp, vanligtvis helt nära gården, dels därför att vargen gärna strök intill bebyggelsen, där tamboskap fanns, dels därför att den då var lätt att vittja ofta.

Varggrop i genomskäming.

 

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa:

Random Posts

LOAD MORE